Bloggnorge.com // Fysikerens hjørne
Start blogg

Fysikerens hjørne

av Arve Aksnes

Den nye folkesykdommen: Å være kvinne

Kategori: Ukategorisert | 1 kommentar » - Skrevet lørdag 6. mai , 2017 kl. 10:05

For 2 dager siden kunne mediene melde om Trumps største seier som president etter at hans nye helselov gikk gjennom i Representantenes hus med 217 mot 213 stemmer (1 blank). Riktignok er man ikke helt i mål ennå: Først skal Senatet gjøre opp sin mening, og hvis de foretar endringer (noe de fleste forventer) må Representantenes hus stemme påny. Men uansett: Torsdagens resultat ble feiret som en stor seier, og på bildet under ser vi en stolt President Trump foran glade republikanere utenfor Det hvite hus:

Men: Ser vi nøye etter på bildet, er det kanskje noen som merker seg fraværet av kvinner. Og det er kanskje ikke så rart, for den nye helseloven er ikke mye å rope hurra for hvis du er kvinne. Stikkordet er «pre-existing condition» eller for å bruke hash-taggen som nå trender på twitter: #iamapreexistingcondition.

Saken er som følger: Under den nåværende helseloven i USA – Obamacare – slås det fast at forsikringsselskaper ikke kan nekte å gi deg forsikring eller kreve mer penger av deg bare fordi du har en «pre-existing condition», altså et tidligere helseproblem før forsikringen tegnes.

Men dette gjelder ikke i Trump sin «tremendous» helselov. Her kan forsikringsselskapene enten skyte forsikringspremien i været eller nekte forsikring for «pre-existing conditions», noe som kan komme til å spesielt ramme kvinner. Et av problemene er nemlig at det ikke spesifiseres i den nye loven hva som egentlig menes med en «pre-existing condition».

Ifølge US Department of Health and Human Services er en «pre-existing condition a health problem you had before the date that new health coverage starts«. En slik omtrentlig definisjon gir i praksis all makt til forsikringsselskapene, og i et innslag på CNN-programmet Anderson Cooper fredag kveld under headlinen «Health care horror» ble det hevdet at følgende «kvinnegrupper» vil kunne bli definert av forsikringsselskaper som personer med en «pre-existing conditon»:

  • Kvinner som er gravide
  • Kvinner som tidligere har tatt keisersnitt
  • Kvinner med uregelmessig menstruasjon
  • Kvinner med brystkreft
  • Kvinner med endometriose
  • osv..

 

Så er du for eksempel gravid kan du risikere å måtte betale skyhøye forsikringspremier, eventuelt at du ikke vil få helseforsikring i det hele tatt. Og om ikke dette skulle være nok: Andre kvinnegrupper som vil kunne komme defineres som «pre-existing conditions» er de som utsettes for familievold eller voldtekt!

Vi får håpe at Senatet klarer å gjøre noe med denne åpenbare diskrimineringen. I mellomtiden kan vi konstatere at gruppen på 13 personer som nå skal arbeide videre med helseloven i Senatet alle er menn!

 

Helt til slutt: Noen utklipp fra den pågående twitteraksjonen #iamapreexistingcondition:

 

 

 

 

Annonser

Kommentarer

  1. Det samme gælder folk som har tabt sig. Deres tidligere forhøjede blodtryk, kolesterol m.v. kan få indflydelse – og det gælder begge køn. Det er en sørgelig situation, men som med alt andet Trump piller ved, så går det i stykker. :-)

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.