Bloggnorge.com // Fysikerens hjørne
Start blogg

Fysikerens hjørne

av Arve Aksnes

William Browders skremmende vitnemål til Senatet

Kategori: Politikk | 0 kommentarer » - Skrevet mandag 31. juli , 2017 kl. 00:56

For noen dager siden (torsdag 27. juli) var det i USA åpen høring i Senatets «Judiciary Comittee» i anledning Russlands innblanding i det amerikanske valget. Denne dagen skulle man høre vitnemål fra milliardæren William Browder, og vanligvis ville dette ført til stor mediedekning.

Men fordi høringen kolliderte med en av de mest kaotiske Trumpuker siden innsettelsen (The Scout Jamboree, «Weak and beleaguered» Jeff Sessions, Scaramucci interview «the most insane», etc…), har det vært lite fokus på Browders vitnemål så langt. Det kan imidlertid komme til å endre seg, for budskapet fra Browder var intet mindre enn skremmende. Han innledet med å fortelle historien om advokaten Sergei Magnitsky, som i møtet med det korrupte Putin-Russland endte i fengsel og døde etter mishandling.

Dette førte til at USA i 2012 innførte «The Magnitsky Act», som innebar at alle verdier og eiendeler i USA til oligarker som er involvert i menneskerettsbrudd kan fryses. Putin svarte med å forby adopsjon av foreldreløse russiske barn til Amerika. Sistnevnte var forøvrig en rendyrket ond handling, all den tid kun syke foreldreløse barn har vært aktuelle for adopsjon (HIV, Downs osv..). Så fremtidsutsiktene til disse barna er nå verre enn noen gang tidligere.

Her kan dere lese en artikkel om William Browders vitnemål, og her er lenke til C-span sin dekning av høringen.

I dette innlegget vil jeg gå nærmere inn på historien om Magnitsky, men først noen få ord relevante for den pågående Trump-Russland etterforskningen: De siste årene har russerne drevet utstrakt lobbyvirksomhet for å få opphevet «The Magnitsky Act», og sentral i dette arbeidet (ifølge Browder) har vært advokat Natalia Veselnitskaya og etterforskningsoffiser Rinat Akhmetshin. Begge disse to var blant deltagerne på det mye omtalte Donald Trump junior møtet, og jeg tenker at siste ord ikke er satt når det gjelder møtevirksomheten mellom Trump-organisasjonen og Russland.

Valgseier for Trump = opphevelse av «The Magnitsky Act»?
Dette har dog blitt komplisert av Senatets siste vedtak vedr Russlandsanksjoner, hvor det i lovforslaget bl.a. står at presidenten ikke kan endre på sanksjoner mot Russland uten Kongressens samtykke. Vil Trump faktisk undertegne den nye loven kommende uke (noe han har lovet), eller vil han prøve å sno seg unna? Putin har uansett brukt denne helgen til å utvise 755 amerikanske diplomater fra Russland. Mitt tips: Vi går en ny spennende uke i vente…

I mellomtiden kan vi se nærmere på Browder og ikke minst Sergei Magnitsky!

Hvem er Bill Browder?
Bill Browder er grunnlegger og direktør av Hermitage Capital Management. I årene fra 1996 til 2005 var firmaet blant de største i Russland med mer enn 4 milliarder dollar investert i russiske aksjer. Korrupsjon viste seg dessverre å være et utbredt problem blant oligarkene, så Browders firma ledet an i kampen mot denne ødeleggende virksomheten. Og til å begynne med bar arbeidet frukter: Korrupsjonen blant oligarkene gikk ned, og etter at Putin ble valgt i 2000 bidrog han i bekjempelsen av det økonomiske misbruket.

Da alt snudde
I juli 2003 skulle det imidlertid skje noe som snudde alt: Putin arresterer Russlands rikeste oligark – Mikhail Khodorkovsky. Han putter Khodorkovsky i et bur i rettsalen, og tv-bildene skremmer de andre oligarkene: Hva må vi gjøre for å slippe det samme? Putins svar var at han krevde 50 % av rikdommen deres. Ikke til Russland, men til Putin personlig.

Med ett ble det slutt på alt antikorrupsjonsarbeid, og i 2005 ble Browder tatt inn til avhør og deretter erklært en trussel mot rikets sikkerhet. 18 måneder senere ble Moskvakontoret til firmaet hans strippet for alle dokumenter av det russiske innenriksdepartementet. Browder bestemmer seg da for å hyre inn den smarteste russiske advokaten han kjenner, Sergei Magnitsky. Etter å ha undersøkt saken, konkluderer Magnitsky med at dokumentene som hadde blitt tatt av myndighetene, hadde blitt misbrukt slik at det nå fremgikk at Browder skyldte den russiske stat 230 millioner dollar i skatt.

Browder og Magnitsky var sikker på at det kun var snakk om noen råtne offiserer som ville tilrane seg penger, og gikk derfor til søksmål + gav vitnemål til Russian State Investigative Committee (Russlands FBI). Dette gav resultater, men ikke slik man hadde forventet.

Magnitsky arresteres
For i stedet for at de skyldige ble arrestert, var det advokat Sergei Magnitsky som den 24 november 2008 ble hentet av politiet og kastet i fengsel.

Utdrag fra Browders vitnemål til Senatet:
Sergei’s captors immediately started putting pressure on him to withdraw his testimony. They put him in cells with 14 inmates and eight beds, leaving the lights on 24 hours a day to impose sleep deprivation. They put him in cells with no heat and no windowpanes, and he nearly froze to death. They put him in cells with no toilet, just a hole in the floor and sewage bubbling up. They moved him from cell to cell in the middle of the night without any warning. During his 358 days in detention he was forcibly moved multiple times.

They did all of this because they wanted him to withdraw his testimony against the corrupt Interior Ministry officials, and to sign a false statement that he was the one who stole the $230 million—and that he had done so on my instruction.

Sergei refused. In spite of the grave pain they inflicted upon him, he would not perjure himself or bear false witness.

After six months of this mistreatment, Sergei’s health seriously deteriorated. He developed severe abdominal pains, he lost 40 pounds, and he was diagnosed with pancreatitis and gallstones and prescribed an operation for August 2009. However, the operation never occurred. A week before he was due to have surgery, he was moved to a maximum security prison called Butyrka, which is considered to be one of the harshest prisons in Russia. Most significantly for Sergei, there were no medical facilities there to treat his medical conditions.

At Butyrka, his health completely broke down. He was in agonizing pain. He and his lawyers wrote 20 desperate requests for medical attention, filing them with every branch of the Russian criminal justice system. All of those requests were either ignored or explicitly denied in writing.

After more than three months of untreated pancreatitis and gallstones, Sergei Magnitsky went into critical condition. The Butyrka authorities did not want to have responsibility for him, so they put him in an ambulance and sent him to another prison that had medical facilities. But when he arrived there, instead of putting him in the emergency room, they put him in an isolation cell, chained him to a bed, and eight riot guards came in and beat him with rubber batons.

That night he was found dead on the cell floor. Sergei Magnitsky died on November 16, 2009, at the age of 37, leaving a wife and two children.

Møtet i USA som førte til Magnitsky – loven
I 2010 reiste Browder til Washington og fortalte historien om Magnitsky til de amerikanske senatorene John McCain og Benjamin Cardin. Dette skulle etter hvert føre til «The Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act». Denne loven fryser eiendeler og forbyr visa for de som er involvert i alvorlige menneskerettsbrudd, og den ble vedtatt 14. desember 2012.

Putins ondskap
Putin ble rasende da Magnitsky – loven ble vedtatt, noe som delvis skyldes at han og de andre oligarkenes mange eiendeler som befinner seg i vesten med ett risikerer å bli konfiskert. Videre ble det brått farligere for oligarkene som til nå hadde kunnet drepe, torturere, kidnappe og ta penger fra folk, vel vitende om at de hadde Putins rygg. Denne garantien fremstod ikke like trygg lenger.

Putin svarte på den nye loven ved å forny adopsjon av foreldreløse russiske barn. Merk: Russland har aldri tillatt adopsjon av friske barn, kun syke. Så de barna som amerikanske familier tidligere har hentet har hatt sykdommer som HIV, Down syndrome osv.. Det nye forbudet betyr altså at fremtidsutsiktene til disse foreldreløse syke russiske barna er verre enn noen gang tidligere.

Annonser

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.